Грижа за котките

Сухо Мляко за Котета – Подготовка, Оборудване, Хранене

Бели новородени котета, едно от които е хранено със сухо мляко
Най-лесният начин да нахраните новородено коте, е като използвате биберон

За съжаление не са рядкост случаите, в които котката майка се разболява и не е в състояние да кърми, изоставя малките си, някое от котенцата се изгубва. В подобни ситуации вие ще трябва да се включите и да поемете ролята на котката майка, оборудвайки се със сухо (адаптирано) мляко и бутилка с биберон за хранене.

В зависимост от размерите и състоянието, вашето новородено коте ще се нуждае от приблизително от 9 до 12 дневни хранения. През първите две седмици от живота на котето ще трябва да го храните на всеки два часа на денонощието.

В статията по-долу ще ви дадем необходимите насоки как да храните новородено коте, с които се надяваме ще помогнем да си имате щастлив и здрав домашен любимец.

1. Оборудвайте се с нуждните приспособления

За да нахраните новороденото си коте ще ви трябва устройство за хранене. Най-лесно е да се оборудвате с бутилка и биберон, специално проектирани за хранене на котенца. Биберонът е дълъг и тесен, което е идеално за поставяне в устата на новородено и позволява на котето да суче, сякаш от майка си.

Ако нямате такъв комплект за хранене, то следващият най-добър вариант е спринцовка, която можете да използвате, за да капете млякото в устата на котето. Котето обаче не може да суче от спринцовка, затова опитайте и купете биберон при първа възможност.

2. Стерилизирайте оборудването

От съществено значение е да поддържате цялото си оборудване стерилно. Просто измиването на всичко е недостатъчно.

Помислете да използвате парен стерилизатор (като за бутилките на човешко бебе) или потапяйте оборудването в стерилизираща течност.
Ако решите да използвате стерилизараща течност/таблетки, не забравяйте да изплакнете всичко с преварена вода преди употреба, за да отмиете остатъците от разтвора за стерилизиране.

3. Подгответе млякото

Ако използвате мляко на прах, винаги следвайте внимателно дозировката в указанията на опаковката, тъй като твърде концентрираното мляко може да причини стомашно разстройство, а твърде разреденото мляко – недостатъчно хранене за вашето коте.

Винаги приготвяйте млякото непосредствено преди ядене. Млякото не съдържа консерванти, а новородените котета имат слаба имунна система, така че всяко бактериално замърсяване на млякото може да бъде пагубно за здравето на котето.

Не топлете млякото в микровълновата печка, тъй като това ще доведе до образуване на мехурчета с много горещи или много студени буци от сухото мляко в бутилката. Вместо това разтворете сухото мляко в шише и го поставете в гореща вода.

Уверете се, че млякото е с правилната температура – нито студено, нито горещо. В идеалния случай млякото трябва да е с телесна температура, така че когато поставите няколко капки от него на ръката си, то да е приблизително същата температура като кожата ви.

4. Проверете телесната температура на вашето коте

Когато сте готови да пристъпите към храненето, уверете се, че котето е топло, тъй като скоростта на храносмилане зависи от неговата температура. Ако новороденото не е достатъчно топло, храносмилането му ще е по-бавно, млякото ще седи в стомаха и ще започне да ферментира. Новородените обикновено се притискат близо до мама и тяхната телесна температура достига до 36-38 ℃ през първите три седмици от живота им.

Опитайте се да поддържате тази температура, като използвате ел. възглавница, ел. одеало или бутилка с гореща вода, увита в кърпа, за да предотвратите директен контакт, който може да причини изгаряне. Потдържайте температурата на бутилката.

5. Хранене на новородено коте

Седнете на удобен стол с кърпа, сгъната в скута ви. Позиционирайте котето подобно по начина, по който би сукало от майка си – с изправена глава, крака надолу и стомах. Позата на котето е много важна. Никога не хранете коте по гръб като човешко бебе и винаги следете главата да не е вдигната нагоре.

Може да си помогнете като отворите устата на котето и поставите биберона. Веднъж усети ли вкуса на млякото, ще започне да суче.
Ако използвате спринцовка, внимателно натиснете буталото, за да пуснете капка в устата.

Внимавайте да не залеете устата му с мляко, тъй като то може да вдиша млякото, което да попадне в белите дробове и да развие пневмония, което обикновено е фатално при младите котенца.

6. Колко често се храни малко коте

Обикновено на опаковките на сухите млека ще откриете инструкции с дозировката и колко често да бъдат хранени малките котенца. По-долу ще ви дадем няколко насоки:

  • Един до три дни: 2,5 ml. мляко на всеки два часа през деня и три часа през нощта;
  • Четири до седем дни: 5 ml мляко от 10 до 12 хранения на ден;
  • Шест до десет дни: 5 до 7,5 ml мляко по 10 хранения на ден;
  • 11 до 14 дни: 10 до 12,5ml мляко на всеки три часа;
  • 15 до 21 дни: 10 ml мляко по осем пъти дневно;
  • 21 дни и след това: 7,5 до 25 ml мляко по, три до четири пъти дневно, в допълнение към въвеждането на твърда храна.

7. Колко трябва да яде малко коте

Прекомерното хранене или хранене неправилно може да доведе до проблеми с дишането. Наблюдавайте вашето коте по време на хранене, за да сте сигурни, че през носа не постъпва мляко или стомахът не е е подут.

Ако котето е лакомо и продължава да суче, въпреки че е надвишило препоръчаното количество, погледнете корема му. Ако той е стегнат и подут, престанете да се храните. Това е знак, че стомахът му е пълен.

Ако вашето коте приема по-малко от препоръчителното количество, не се паникьосвайте, всяко коте е индивидуално. Ако се притеснявате, че то не се е нахранило, спрете, оставете го да си почине и опитайте отново час или по-късно.

8. Почиствайте гениталните области и ануса на котето

Веднага след всяка храна майката котка облизва ануса и гениталните области на своите котенца, за да ги насърчи да се изхождат. Майката всъщност изолира екскрементите им, което освен от хигиенична гледна точка е и начин да избегне привлечането на хищници. Без майката обаче вие ще трябва да пристъпите към това. След като котето се облекчи, забършете над аналната област с навлажнен памук и подсушете след това със сух памук.

Това е важна стъпка за успешно хранене на вашето коте. Ако не имитирате тези стимулирания на майката, котето няма да изпразни пикочния мехур и червата и може да се разболее.

И така… до следващият път.

Продължете с редовното хранене всеки ден през следващите седмици, докато отбиването е подходящо и котето не започне само да се храни с по-твърда храна.

А в нашата статия „Кога се Отбиват и Захранват Малките Котета“ можете да научите повече по темата.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest