Грижа за котките

Котката – Сама Вкъщи

Котка, която гледа през прозореца
Котките изглеждат самостоятелни, но колко самостоятелни са всъщност?

Оставали ли сте някога вашата котка сама, за да печелите пари за храна за нея и котешките й играчки? Ако е така, вашият космат приятел със сигурност не е единственият с подобна съдба.

Всяка една котка е прекарвала известно време сама вкъщи, докато, вие, техните собственици сте навън. Въпреки това е важно да сте сигурни, че вашият пухчо ще остане щастлив, здрав и в безопастност, докато не сте до него.

Какво трябва да направя и как?

Продължете да четете и ние ще ви подскажем някои лесни трикове:

Осигурете играчки

Котка, която си играе с мишка
Играчките са важна част от ежедневието на котката ви

Вашият котешки приятел би могъл да се отегчи и да е неспокоен от липса на занимая. Ето защо едно от най-важните неща, които трябва да направите, е да му подсигурите играчки.

Не забравяйте да предложите достатъчно на брой и разбира се безопасни, подходящи играчки, с които четириногият ви приятел ще си играе. Котката също би могла да се наслади на някои котешки мебели или достъп до прозорец добра гледка.

Необходима е безопастност

Котките могат да бъдат много игриви и палави и това може да ги вкара в голяма беда. За да сте сигурни, че вашият дом е безопасен за пухчовците, трябва да изключите всички възможности за неприятни изненади.

Едно от главните неща е да отстранете или поставите токсичните растения на място, където пухчото не може да стигне.

Продължаваме списъка с: лекарства; малки или остри предмети; жици и шнурове; и домакински и автоматични уреди. Общо взето трябва да изключите и най-малката вероятност при която вашият игрив косматко би могъл да се нарани.

Котешки уют

Котка, кочро си лежи на удобно легло
Котешки уют? Как да го създам?

Има няколко прости неща, които можете да направите, за да поддържате котешкия уют.

Първо е, уверете се, че вашата котка има къде да се отдаде на целодневно дремане.В края на краищата, котката ви сигурно ще прекарва по-голямата част от времето поспивайки си там.

Ако се прибирате вкъщи по тъмно, оставете някоя лампа да свети, така че котето ви да не остава само в тъмна къща или апартамент.

Вашата котка може да се почувства по-удобно – и по-малко самотно – с включен телевизор или радио. А защо не и да й пуснете котешка музика, докато ви няма. Повече по темата можете да прочетете тук: „Музика за Котки“.

И не на последно място, не забравяйте да поддържате температурата на климатика. Нали не искате  козината на пухчото да стане твърде гореща или твърде студена?

Ще отсъствам за по-дълго време

Повечето здрави, възрастни котки се чувстват добре, когато бъдат оставяни сами  за ден или два. Все пак, ако няма да ви има за по-дълго време, ще трябва да ги запознаете с приятел или член на семейството, който ще се грижи за тях.

Котките имат невероятната способност да попаднат в неприятности, така че винаги е по-добре да са в безопасност, отколкото да съжалявате след това.

Ако косматият ви приятел е малко коте, твърде възрастна котка или има здравословни проблеми, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, преди да я оставите сама.

Както всички знаем котките могат сами да се грижат за себе си, но не трябва да остават сами дълго време, особено ако живеят в апартамент. По-горе ви споменахме някой по-важни подхода, които можете да предприемете когато отсъствате от вкъщи.

И все пак ако имате въпроси или притеснения относно здравето или грижата на вашия домашен любимец, докато е сам вкъщи, също така можете да се консултирате и с вашият ветеринарен лекар.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар