Грижа за котките

Бълхи по Котката? Отървете се Завинаги!

Наличието на бълхи предвещават тежки времена както за вашият косматко, така и за вас. Войната срещу невидимия враг току-що започна! Да, тези страхливци са поставили на гърба, на вашата котка знаме, гласящо тяхното мото „Ние живеем заедно, ние умираме заедно“.

Трагична ситуация, но това са фактите.

Котка, която се чеши, докато бълхите я хапят
Котка, която е „нападната“ от бълхи

В тази статия ще ви научим  как да победите врага и да отговорите на ужасния въпрос: Как да отърва котката ми от бълхите?

Как да разберете дали вашата котка има бълхи?

Шегуваш ли се? Виж това бедно котенце, което се чеше навсякъде и не знае какво да прави със себе си. Вие сте капитана, вземете контрола и проверете вашият косматко. Бъдете методични, проверявайте всеки ъгъл и разкривайте врага.

Малко коте, което има бълхи
Малко коте, което има бълхи

Като цяло бълхите са опасни паразити. Първо, защото е болезнено за вашата котка. Второ, защото вашата котка може да получи алергия към бълхи. Тогава реакцията от тази алергия ще бъде много по-силна:

 • Загуба на козина
 •      Червени точки на скалпа
 •      Рани, причинени от чесането
 •      Язви на горната устна
 •      Проблеми с храносмилането, причинени от поглъщането на самата бълха

Ако вече сте забелязали подобни признаци, посетете ветеринарният си лекар. Тези симптоми не се появяват във всеки случай, но по-добре да предприетеме предпазни мерки, отколкото да  съжалявате по-късно.

Как да реагираме: Грешката, която бройм за битка

Естествено, първото нещо, което най-вероятно ще направите, е да отидете в първият ветеринарен магазин и да вземете медикамент, с който да се избавите от бълхите. На пръв поглед, това  ще проработи и признак за това ще бъде, че котката ви се почесва по-малко.

Но това, което не знаете е, че врагът е оцелял. Скрит в най-тъмните места на къщата. Основно това, което не знаете е, че бълхите не са само на гърба на вашето животно, а по-скоро навсякъде, където котката ви е имала достъп.

Така, че ако не се грижите и за дома си, скоро врагът ще отвърне на удара.

Какво да направите за да се отървете от бълхите

Две стъпки са нужни, не повече,не по-малко. Но е важно да направите и двете. В противен случай рискувате вашата война срещу бълхите никога да не свърши.

 • Почистете дома си
 • Почистете котката си

И когато казвам „почистено“, това означава, основно и задълбочено почистване. Знам, отнема известно време, но ви гарантирам, че няма друг начин да се отървете от тях сега и завинаги.

Почистете дома си

Прахосмукачка с която почистваме дома ни, против бълхи
Почистване на дома против бълхи

Когато започнете, уверете се, че сте ограничили достъпа на котката си само до една стая (която ще трябва да почистите по-късно). По този начин вашата котка не замърсява частите на дома ви, които току-що сте почистили.

 • Измийте всичко в дома си, което би могло да бъде замърсено (дрехи, легла на домашни любимци…)
 •      Използвайте прахосмукачка във всяка зона, която можете да почистите. Изхвърлете вакуумната торбичка на прахосмукачката (ако има такава) веднага след като сте готови.
 •      Напръскайте със спрей против насекоми  на местата, които току-що сте почистили. Това ще помогне да се предотврати появата на бъдещите бълхи.

Поздравления, сега сте по-близо до целта си, отколкото някога сте били!

Съвети с подръчни материали:

 • Поръсете ъглите и където е възможно пода със сол
 •      Напръскайте пода с  лимонов микс (вземете 3/4 лимона, нарежете ги на четвъртинки, пресовайте ги в съда с който ще пръскате  и добавете вода догоре)
 •      Поръсете пода с  диатомична пръст (достъпен органичен прах, който убива бълхите)

Почистете косматкото си

Сърдита котка, която не иска да бъде къпана
Сърдита котка под душа

След като свършите с почистването на дома си, нека се отправим към банята и да изкъпем косматкото. Това в известен известен смисъл ще бъде доста трудна задача. Все едно да се опиташ да успокоиш жесток и  гладен лъв. Това е много трудно (през повечето време) и изисква високо ниво на концентрация. Но, няма нужда да негодувате, защото ще ви дадем много полезени съвете, как да запазите спойствието на вашата котка.

Първо, успокойте котката си с помощта на тази проста техника: използвайте голям  кламер  за хартия и го поставете на врата му, където майка му обикновено го държи.

 1. Първо, успокойте котката си с помощта на тази проста техника: използвайте голям  кламер  за хартия и го поставете на врата му, където майка му обикновено го държи.
 2. Внимателно поставете котката под течаща топла вода, като се уверите, че няма да засегнете чувствителните й уши. Започнете стъпка по стъпка, опитвайки се да не изплашите котката си.
 3. Използвайте шампоан / домашна смес против бълхи и измийте котката си за около 15 минути. Наблегнете на областта на шията и близо до опашката й (където бълхите обичат да се крият). Ако чувствате, че котката ви е нетърпелива и неспокойна, дайте й няколко лакомства.
 4. След това изплакнете котката изцяло, като я поставите отново под течащата, топла вода. Успокойте се и бъдете търпеливи, приключваме.
 5. С чиста кърпа подсушете косматкото. Вероятно четириногият ви приятел, ще ви ненавижда в този момент, но много скоро ще ви благодари за вашето героично начинание.
 6. Когато котката ви е напълно суха, нанесете лекарството против бълхи. Едни от най-добрите медикаменти са тези, под формата на пипети, които се поставят в основата на шията.

И накрая: Победата е във вашите ръце!

Наистина се надяваме, че сме ви помогнали да намерите  отговор на въпроса: Как да отърва котката ми от бълхите? Битката ще е тежка и трудна, но ако вие и вашият косматко сте упорите, бързо ще стигнете до желаната цел.

 Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да се погрижите за инвазията на малките гадинки – бълхите.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар