Котешко здраве

Панлевкопения или Kотешка Чума при Котките

Грижата за здравето на вашата котка може да се окаже по-трудна, отколкото си мислите! Съществуват много потенциални заплахи за здравето на вашата котка, каквито могат да бъдат и за вашето здраве. Котешката чума е само едно от многото заболявания, засягащи котките.

Панлевкопения  при котка
Панлевкопенията при котките е силно заразна болест и обикновено е насочена и засяга млади, неваксинирани котки

По-долу в статията, ще  заразберете какво причинява котешката чума, неините симптоми, възможните начини за диагностициране и лечение. Но, на първо място е да разберете как да предотвратите появата на котешката чума.

Какво представлява панлевкопенията или котешката чума при котките

Парвовирус е често срещан вирус, който засяга котките, причинявайки силно смъртоносна болест, известна с термина котешка чума или котешка панлевкопения.

Говорим за изключително опасно и животозастрашаващо заболяване при котките.

Панлевкопения при котките е силно заразен и обикновено е насочен и засяга млади, неваксинирани котки. Най-важният факт, който трябва да се запомните за котешката чума е, че тя е ефективно предотвратима чрез навременна ваксинация.

Котките от всички възрасти са изложени на риск, но най-податливи са неваксинираните малки котенца, особено тези със слаба имунна система. Всъщност, в средата  на неваксинираните котки котешката чума е виновника за високата смъртност при котките.

Как котките хващат котешката чума?

Малко коте, което е изплашено
Малките котета са изключително податливи към болестта котешка чума

Както споменахме по-рано, котешката чума е причинена от вирус, който при котки лесно се предава от заразена котка на предразположена към тази болест, котка.  Най-често това се получава през изпражненията и урината.

Котешката чума може да се предава и чрез контакт с предмети, които инфектираната котка е използвала по време на инфекцията или дори когато е била подложена на самото лечение. В това число влизат и  всякакви хранителни съдове, пясъчници, дрехи, играчки и т.н..

Вирусът ще започне да засяга белите кръвни телца, което води до намаляване на имунната система. След това вирусът атакува стомашно-храносмилателната система, костния мозък, лимфната тъкан и нервната система, което по-късно причинява характерни симптоми на смущение при котките.

Симптомите на котешката чума при котките

Въпреки че се случва по-рядко, възрастните котки се повлияват от вирусът и развиват симптомите на котешката чума. Възрастните котки обаче рядко проявяват някакви симптоми. Що се отнася до младите, неваксинирани котенца, те обикновено умират в рамките на 12 часа след като са били засегнати.

Котка при ветеринар, на която й дават лекарство
Важно е да значете кои са симптомите, често срещани при котешката чума

Най-често вирусът засяга стомашно-чревната система, костния мозък, нервната система и лимфната тъкан. Ето защо ако забележим симптоми, засягащи тези части на тялото, котката ви най-вероятно има котешка чума.

Най-честите симптоми са: повишена температура, признаци на депресия, диария, повръщане, загуба на апетит и тежка дехидратация.

Имате предвид, че поведенческите признаци, свързани със здравето на вашата котка са често еднотипни за някои котешки болести и лесно могат да бъдат объркани при поставянето на диагноза.

Ако бременна котка развива симптомите на котешката чума, вирусът може да предизвика аборт или разждане на мъртво коте. Това е особено важно, ако инфекцията се разпространи в по-късна бременност.

В случай, че заболяването настъпи в ранна бременност, то може да причини резорбция на плода (смърт на ембрионите) и безплодие. Такъв би могъл да бъде случаят дори след като инфекцията е била успешно лекувана. Ако котешката чума засегне малките котенца преди тяхното раждане, те могат да развият тежки мозъчни аномалии като припадъци, лоша координация и лоши двигателни умения.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар