Котешко здраве

Котешко Акне

Котешко акне
Котките също може да имат акне

Оказва се, че тийнейджърите не са единствените, които са изложени на риск от акне. Вярваш или не, твоите космати котешки приятели също могат да го получат. Акнето на котката не е опасно, но може да изисква лечение през целия живот на косматкото, за да се запази контрола върху обривът. Ето всичко, което трябва да знаете за котешкото акне.

Какво е котешка акне?

Котешко акне, наричано още акне по брадичката, е точно това. Акне. Точно както се проявява при хора. То може да се появи като малки черни точки на брадичката, наречена комедони или може да прогресира в пъпки. На свой ред, тези пъпки могат да се проявят с бялo връхче  и да се спукват.

Някои котки не са засегнати от акне, което само по себе си означава, че изобщо не ги притеснява или причинява болка.  Докато други обаче показват очевидни признаци на сърбеж или дискомфорт. Котешкото акне може да бъде предизвикано от няколко неща. Стрес (развъждане, преместване), мръсни купи за храна, алергии или мазна кожа.

Има ли котката ми акне?

Котка с преобладаващо котешко акне
Котка с преобладаващо котешко акне

Няма определена порода котки, която да е предразположена към акне на брадичката. Той е по-видимо при котките без козини и тези с бели или светла козина. Ето защо котешкото акне  може да се диагностицира по-често при тези видове котки.

Котешкото акне трябва да се диагностицира от ветеринарен лекар. Много заболявания на кожата имат подобни симптоми и е важно вашият ветеринарен лекар да изключи по-сериозните проблеми преди да предпише лекарства или да започне лечение.

Някои лекарства, ако се използват неправилно, могат да влошат състоянието на кожата, а някои кожни проблеми са симптоми на по-сериозен процес на заболяване. Ветеринарите могат да извършват различни тестове, като направят тестове както на кожата, така и кръвна картина, за да определят дали има нещо по-сериозно, за което да се притеснявате.

Как да се предотврати и лекува на котешкото акне

Лекуване на котешко акне
Лекуване на котешко акне

Като собственик имате огромно влияние върху здравето и благосъстоянието на вашата котка. В т.ч. вашият домашен любимец се нуждае и от редовни посещения при ветеринарните лекари, за рутинни, здравни проверки и ваксинации.

След като ветеринарният ви лекар диагностицира акне по брадичката на вашата котка, има няколко различни неща, които той  може да препоръча за контрол и предотвратяване на бъдещи обриви.

Промяната от пластмасови купи за храна към керамична или неръждаема стомана е най-проста. Пластмасовите купички имат пореста повърхност и „приютяват“ бактерии и мръсотия. Всеки път, когато вашата котка яде или пие, тя търка кожата си в нея. Неръждаемите и керамичните чинии, имат солидни повърхности, така че са много по-лесни за почистване и дори по-хигиенични.

Вашият ветеринарен лекар ще препоръча също ежедневно почистване на засегнатата област с мек сапун и топла вода или антимикробен разтвор като бетадин или хлорхексадин. Трябва да се внимава с използване на хлорхексадин в близост до очите, тъй като може да причини тежки увреждания.
За по-сериозни случаи ще бъдат предписани антибиотици (орални, инжекционни или локални) или кортикостероиди.

Ако подозирате, че вашият домашен любимец има акне, запишете час за преглед с вашия ветеринарен лекар преди началото на лечението. Както разбрахте в тази статия котешкото акне не представлява сериозен проблем, но е препоръчително да се погледне от специалист.Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар