Котешко здраве

Коронавирусите, COVID-19, Аз и Котката ми

Котка при ветеринарен лекар, а зад тях има изображение на коронавирус

Трудно е да избягате от новините за коронавируса в последните дни и ако имате домашни любимци, вероятно не се притеснявате от възможността само вие да се заразите, а и вашата котка. С последните новини за куче в Хонконг, което има положителен тест за коронавирус, известен още като COVID-19, собствениците на домашни любимци може да са загрижени за предаването на заразата не само на семейството и приятелите, но и на техните пухкави приятели.

Искате да научите повече какво е това коронавирус и дали можете да предете вируса на вашата котка или той да бъде предаден от нея на вас? Продължете да четете и ще научите повече.

Какво представляват коронавирусите?

Коронавирусите са група вируси, които могат да причинят редица симптоми, включително хрема, кашлица, болки в гърлото и треска. Някои са леки, като обикновената настинка, докато други са по-склонни да доведат до пневмония. Те обикновено се разпространяват чрез директен контакт със заразен човек.

Коронавирусът получава името си от коронкоподобните шипове на повърхността му („короната“ на латински се превежда като „корона“). Родовият коронавирус е съставен от поне три групи, които причиняват леко до тежко ентерично, респираторно или системно заболяване. Други добре познати коронавируси са SARS и MERS.

Срещат ли се коронавируси при животните?

Коронавирусите са често срещани при няколко вида домашни и диви животни, включително говеда, коне, кучета, котки, порове, камили, прилепи и други.

COVID-19 може ли да се разпространи от животни към хора?

Въпреки че не са често срещани, коронавирусите могат да се предават от животни на хора. Прилепите могат да бъдат гостоприемници за вируси, които могат да преминат различни бариери и да заразят хората и други домашни и диви бозайници.

В последните два основни коронавируси, които се предават на хората, предаването се осъществява чрез междинни гостоприемници: Азиатска палмова цивета (SARS) и дромедарни камили (MERS).

Смята се, че новият коронавирус от 2019 г. (2019-nCOV), известен сега като COVID-19 или Corona Virus Disease, се развъждат в прилепи и се предава на хората чрез междинен гостоприемник на животни. Разследванията обаче все още продължават.

Коронавирусите и котките

Собствениците на котки вероятно са чували и преди за котешкият коронавирус – този коронавирус (FCoV) е често срещана вирусна инфекция при котките. Обикновено причинява безсимптомна инфекция, но може да причини лека диария. Някои от мутациите на този вирус могат да доведат водят до развитие на котешки инфекциозен перитонит (FIP).

В статията „Здравословни Проблеми, Обичайни за Котките (част 2)“ можете да научите повече за котешкия инфекциозен перитонит.

Повечето котки, заразени с котешки коронавирус елиминират вируса след инфекция, но някои котки могат да развият персистираща инфекция. Тези котки обикновено са безсимптомни, могат да изхвърлят големи количества вирус в изпражненията си, а заедно с това и да се разглеждат като непрекъснат източник на инфекцията за други котки.

Постоянната циркулация на коронавирус в дом с повече котки може да увеличи вероятността от поява на вирулентен инфекциозен перитонит, който е изключително опасен.

Изложен ли е на риск моят домашен любимец от COVID-19 и ако „Да“, той може ли ме зарази?

Според Световната здравна организация няма доказателства, че кучетата или котките са се разболели от този вирус или ще станат източник на инфекция на COVID-19 при други животни или хора.

В края на февруари 2020 г. властите в Хонконг поставиха карантина на куче след проби от носната кухина и устата със установен „слаб положителен“ резултат. Собственикът на кучето е тестван положително за COVID-19, докато кучето не показа признаци на заболяване. Властите смятат, че това е случай на предаване от човек на животни, но подчертават, че това не е причина за тревога.

Важно е да запомните, че понякога вирусите могат да заразят даден вид, но да не причинят заболяване при този вид, нито да станат преносими за други. Ето защо основното твърдение, е че домашни любимци като котки или кучета не могат да предадат COVID-19 на хората.

А що се отнася до реалистичните рискови фактори – ако например котката ви обикновено е вкъщи и не контактува с други котки или хора и никой във вашето домакинство няма COVID-19, шансовете, че вашият домашен любимец би се заразил, са много малко вероятно.

Ако имате COVID-19, трябва да ограничите контакта си с домашни любимци и други животни, точно както бихте направили с други хора. Когато е възможно, потърсете друг член от вашето домакинство да се грижи за вашата котка, докато сте болни. Избягвайте директния контакт с вашият косматко, включително галене, целуване или споделяне на храна. Ако трябва да се грижите за вашата котка, докато сте болни, мийте ръцете си преди и след като взаимодействате с нея и носете маска за лице, както е указано от вашия лекар.

Като въпрос на ежедневното здраве, винаги е добре да миете ръцете си със сапун и вода след контакт с домашни любимци, за да избегнете предаването на по-често причиняващи болести агенти, като Ешерихия коли и салмонела.

1 – Oregon Veterinary Medical Association – COVID-19 Coronavirus and Pets

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest