Грижа за котките, Котешко здраве

Бременност При Котките

Женска бременна котка, която лежи на бял фон.
Женската котка може да забременее, когато е на 4-месечна възраст

Може би сте чели купчинки книги, докато сте очаквали вашето пеленаче. Но знаете ли какво се случва, когато котката ви забременее?

Женската котка може да забременее, когато е само на 4-месечна възраст, освен ако не е кастрирана преди това. Котките могат да продължат да се разгонват на всеки 2 до 3 седмици от пролетта до ранната есен, което обуславя възможността да се размножават по-често.

Ако искате да прочетет повече за ползите от кастрацията, може да прочетете повече на „Кастрация – Защо е Важна?“

Колкото до продължителността на бременността, тя продължава около 63-65 дни.

Бременна ли е котката ми?

Най-добрият начин да разберете, е да си уговорите среща с вашия ветеринар. Той може да потвърди, че котенцата са на път и да добие представа колко са те, по няколко начина:

Ветеринарят би могъл да установи със сигурност дали котката ви е бременна
  •   Докато опипвате корема на котката ви бихте могли да разберете, но не винаги този метод е точен;
  •     Ултразвукът може да потвърди бременност след 16-ия ден. Ултразвукът не може да ви каже колко котенца носи вашата котка;
  •     Рентгинът може да определи броя на котенцата, които да очаквате, но те не винаги са точни;
  • Коремът й ще стане голям около 30 дни след като се е чифтосала;
  • От 2 до 3 седмици след зачеването зърната на бременната котка се уголемяват и зачервят;

Грижа за бременната ми котка

Случва се рядко, но в най-ранните етапи на бременността котката ви може да има „сутрешна болест“, която може да се прояви като липса на апетит или повръщане. Ако това продължава, заведете я на ветеринар.

С прилив на хормони и промени в матката й, тя може да прояви признаци на умора. Тази фаза в крайна сметка ще избледнее след първите няколко седмици.

Подобно на много други видове бременни, вашата котка може да се нуждае от допълнителна храна и калории. Ветеринарят ви вероятно ще ви препоръча да нахраните бременната котка с храна, която е специално създадена за бременни, а след това и за кърмещи котки през периода, в който тя кърми малките си.

Съвети за подготовка за големия ден

Майка котка, легнала на черже и кърми малките си.
Майка котка кърми малките си

Ако обикновено пускате котката си навън, спрете това. Не забравяйте, че тя може да роди по време на някоя от нейните разходки.

Около 2 седмици преди датата на раждане може да забележите, че котката ви се държи различно. Създадете в дома си удобно кътче за предстоящото раждане. Намерете кутия със среден размер и нисък отвор и я покрийте с вестници, стари кърпи или меко одеяло, за да създадете релаксираща зона за майката и бъдещите й котенца.

Ако ви е интересно и искате да се подготвите за малките котенца, можете да прочетет и „Колко Kотенца Mоже да Ражда Котката на Година?“

Трябва да поставите кутията в някой тих ъгъл на къщата си. Оставете бременната котка да я посещава често, преди раждането, така че тя да свикне с нея и да се чувства комфортно.

Имайте предвид, че можете да насочвате котката си колкото е възможно повече и да подсигурите крайното място за раждане, но тя ще роди там, където се чувства най-добре. Ако иска да роди в кошница за пране, зад кофата за боклук или в задната част на гардероба ви, тя ще го направи.

Два сигнала, че престой големият ден:

Котките обикновено спират да се хранят 24 часа преди да родят, а температурата им пада под 38°C.

Честито, скоро ще се запознаете и с малките котенца!

След като големият ден настъпи, трябва да бъдете подготвени и информирани за развитието на малките котенца. Първите шест седмици от живота на котенцата са определящи за изграждането на тяхната личност и характер до края на живота й. В статията „Развитие на Котето през Първите Шест Седмици“ ще научите повече по темата.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest