Котешко здраве

Направете Котката си Щастлива и Здрава

поддържане на котките по-щастливи

Какво трябва да знаем за здравето на нашата котка? Котенцата са известни като доста самоподдържащи и самодостатъчни. Въпреки това, пухковците все пак се нуждаят от добри грижи, за да имат по-добър живот. В тази статия ще ви предложим няколко съвета как да направите вашата котка по-щастлива и по-здрава.

Добра храна

Уверете се, че вашият котешки приятел яде висококачествена, първокласна храна. Но не прекалявайте: ако вашита котка стане затлъстяла, тя може да се сблъска с някои сериозни медицински проблеми! Попитайте Вашия ветеринарен лекар за конкретни съвети.

Предпазни мерки

Котките може да са малки, но те изглежда смятат себе си за жестоки, безстрашни лъвове и нямат умение да се избавят, ако попаднат в беда. Дръжте вашия домашен любимец в безопасност на закрито! Също така премахнете всичко, което може да бъде опасно. Това включва отровни растения, малки и остри предмети, жици и шнурове, пластмасови торби и вратовръзки, както и други токсични продукти като химикали и лекарства.

Ако ви се налага да отсъствате от вкъщи за по-дълго време, можете да прочетете полезни съвети в статията „Котката – сама вкъщи.“

Редовна ветеринарна грижа

Котешкият ви приятел вероятно по-скоро ще предпочете да поспи, отколкото да посети ветеринар. Независимо от това,колко незагрижена изглежда котката от срещата с ветеринар, тя ще се чувства по-добре с подходящи ветеринарни грижи. Силно препоръчваме котетата да имат микрочипове. Редовното ваксиниране и контрола върху паразитите на вашия домашен любимец също е важно. Важно е да внимавайте вкъщи за потенциални признаци на заболяване. Обадете се на вашия ветеринарен лекар веднага, ако установите или подозирате, че вашият котешки приятел не се чувства добре.

Дентална грижа

Стоматологичните проблеми са много чести при котките и са също толкова болезнени, колкото и при хората. Ако не се лекуват, тези проблеми могат дори да доведат до предотване на храненето на котенцата, което би предизвикало сериозна спешна нужда от медицинска помощ. Бъдете внимателни с устната грижа на вашия домашен любимец!

Ако искате да научите повече, можете да прочете и „Дентална Грижа за Котките“

Почистване на котешката тоалетна

Поддържането на котешката тоалетна, чиста не е най-приятната част от това да си имаш коте, но пък е много важно. Мръсните тоалетни не само изглеждат и миришат неприятно, но могат да съдържат опасни бактерии, които могат да причинят инфекции.

Проблемите с пикочните пътища при котките могат да се развият по всяко време от живота им. Изследванията показват, че тези проблеми са най-често срещани при котки на възраст над една година. Състоянието може да засегне котките и при двата пола, тъй като изглежда не съществува тенденция към конкретен пол.

В статията „10 Най-чести Причини за Проблеми с Уринарния Тракт при Котките“ можете да научите повече по темата.

Истински щастлива котка

Котките са много емоционални и могат да бъдат сериозно засегнати от стрес, самота и тревожност. Дръжте котките щастливи, укрилени и забавлявани, като им осигурите подобаващи удобства. Това означава забавни играчки, уютни легла, добра гледка към прозореца и мебели за домашни любимци. Също така, не забравяйте да обръщате много внимание на вашия котешки приятел и да поддържите този комфорт.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар