Котешко здраве

Как да Спрем Разрушителното Котешко Драскане – част 2

Котка, която си точи ноктите и зъбите върху драскалка.
Котките обожават да драскат навсякъде и по всяко време.

Котките обичат да драскат. Драскат по време на игра. Драскат докато се разтягат. Драскат за да маркират територия или използват драскането като заплашителен сигнал за другите котки. И тъй като ноктите на котките се нуждаят от редовно наточване, котките драскват и си точат ноктите по предмети и повърхности, за да премахнат старият, износен външен слой на нокътя и да направят място на нови, по-остри нокти. Но, цялото това драскане може да причини много щети на мебели, пердета и килими!

В първата част на статията „Как да Спрем Разрушителното Котешко Драскане – част 1″, ви запознахме с причините поради които котките драскат и дали е възможно да се предотврати драскането.

Продължете да четете и да се запознаете с какви драскалки и подложки да се подсигурите и как да подрязвате ноктите на котката си.

Как да спрем разрушителното драскане?

Котките трябва да си драскат и да си точат ноктите и зъбите, а ние ще трябва да им подсигурим подходящи за това места и предмети. Винаги имайте достатъчно приемливи зони за драскане, с различни повърхности и текстури.

Важно е да експериментирате с различни драскалки и катерушки, за да определите коя предпочита вашата котка. Обикновено писанките харесват драскалата под форма на стълб (скрачер) подложки, изработени от сизалово въже, картон, дърво и сизал. Най-добре ще е ако можете да подсигурите както хоризонтални, така и вертикални повърхности. Драскалките трябва да са здрави, а не да се клатят или да се разпадат, когато котката ви започне да драска. Предметите, обособени за драскане трябва да са високи.

Вашата котка трябва да може да се изправи на задните си крака и да протегне напълно тялото си отстрани на стойката, за да може да получи разтягане на цялото тяло.

Ще трябва да се съобразите и местоположението на драскалките. Нашите котки обичат да са с нас, затова ги поставете на места, където прекарвате време, както и там, където котките ви обичат да стоят. Котките често се разтягат или точат нокти/драскат, когато се събудят, така че помислете да поставите такава близо до мястото, където вашата котка спи.

И нещо много важно – не принуждавайте котката си да драска. Както на нас, хората не ни е приятно да бъдем принуждавани да правим нещо, така и котките. Това може да изплаши котката ви и да я накара да избягва драскането напълно, когато вие сте наоколо.

Редовно подрязване на нокти

Котка, на която й се подрязват ноктите
Редовното подрязване на котешките нокти е от изключитено значение

Тъй като ноктите не се износват по естествен начин, вашето коте трябва да се грижи за тях, като драска текстурирана повърхност, като вашите мебели или килими. Редовното подрязване на ноктите помага да се предотврати както разрушителното драскане, така и ефективната им подръжка.

Следвайте тези съвети преди да започнете да подрязвате ноктите на котката си:

  1. Бъдете търпеливи и подготвени – Поемете дълбоко въздух и бъдете нежни и спокойни. Преди да започнете, закупете специфични ножица или нокторезачка за котешки нокти, които са удобни за работа, имат гумено покритие, за да се избегне приплъзване и острието е направено от неръждаема стомана;
  2. Настанете се удобно – Подрязвайте ноктите на котките си в тиха и спокойна атмосфера и най-важното, когато котката ви е спокойна.
  3. Следвайте ритъма, продиктуван от котката ви – Отрежете един нокът и едновременно с това предложете лакомство. Ако котката ви остава спокойна, отрежете и втория нокът, докато котката се храни. Ако котката ви остане спокойна, надградете я до подрязването на пет нокти в една сесия. В началото бъдете готови да отрежете ноктите само на едната лапа или дори само един или два нокти, докато котката ви свикне.
  4. Направете изживяването положително – Факт е, че котките изпитват неприязън при вида на нокторезачката. Преди да започнете с процедурата, направете някои вкусни, допълнителни специални лакомства, които вашите котки получават само по време на подрязването на ноктите.
  5. Избягвайте живеца на нокътя – В котешкия нокът има розова част по-нагоре, наречена живец. Той съдържа всички нерви и кръвоносни съдове, което означава, че ако го нараните, това ще бъде болезнено за вашето коте и ще кърви. При рязането на ноктите е лесно да се види откъде започва живеца, така че можете да избегнете порязването му.
  6. Помолете за помощ – Първите пъти може да помолите за помощ вашият ветеринарен лекар, който ще ви покаже как да го направите.
Смеха, която показва как да се режат правилно котешките нокти
Бъдете много внимателни с живеца на нокътя

Драскането е инстинктивно поведение, необходимо за физическото и емоционалното благополучие на вашата котка. За разлика от човешките нокти, които растат от кожата, ноктите на котките растат от последната кост във всеки пръст.

Грижейки се за котешките нокти, не забравяйте и „Денталната Грижа за Котките“.

В тази статия обсъдихме как можем да предотвратим разрушителното драскане и как да режем ноктите на котката си. С тези малки трикове се надяваме сме били полезни както на вас, така и на вашият любим домашен любимец.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest