Грижа за котките, Котешко здраве

Мъжка или Женска е Котката ми

Анимирана снимка с мъжка и женска котка

Не винаги е лесно да се определи пола на котка, а още по-трудно е при котенцата или стерилизираните женски. Има обаче признаци и определено поведение, които могат да улеснят определянето на пола на котката. Веднъж бъде ли установен, е важно да намерите добър ветеринарен лекар, който може да кастрира домашния любимец, достигнал полова зрялост.

Как да разберем пола на малко или новородено котенце

За тези, които осиновяват коте, шансовете са новият домашен любимец да е само на няколко седмици. Новородените и мъничките котенца са незрели и е почти невъзможно да бъде определен техният пол. След шест или осем седмици обаче, гениталиите им стават по-видни. При мъжките котки и е малко вероятно собственикът да разпознае скротума. По този начин, видимата липса на мъжки генитали не е индикация, че котето е женско.

Като обобщение, за да идентифицирате пола на по-млади котки или кастрирани котки, бихте могли се използвате стъпките, описани по долу. За целта леко повдигнете опашката на домашния любимец. Започнете с нежно потупване и опитайте да погалите долната част на гърба на котката, тъй като той или тя може да повдигне опашката автоматично.

Малки котенца, които лежат върху червена покривка

Разпознаване пола на женски котенца

Когато гледате гениталната област на женската котка, пространството точно под опашката й ще изглежда като възклицателен знак (!). С дългия прорез на вагиналната област под ануса. Анусът и женският полов орган обикновено са само на около един сантиметър един от друг. При котенцата те могат да изглеждат като точки и могат да са още по-близо един до друг.

Разпознаване пола на мъжки котенца

Мъжката котка има по-голямо разделяне между ануса и фалоса, като скротума са в средата. И двата отвора изглеждат по-скоро като точки, кръгове или двоеточие (:), отколкото като прорези или линии.

Как да определим полът на зряла котка

За тези, които осиновяват пораснала котка, може да използвайте същата техника, която се използва за определяне на пола при котенцата. Това обикновено работи добре както за кастрирани/стерилизрани, така и за котки, които не са били подложени на подобна манипулация.

Ако домашният любимец не е кастриран или стерилизиран, ще бъде по-лесно да определите пола му въз основа на външен вид и поведение. След като, обаче котките са стерилизирани/кастрирани, няма да откриете очевидна разлика в поведението между половете. По-вероятно е да отбележете различия, свързани с индивидуалният темперамент на всяка котка.

Разликите между женска, мъжка и мъжка кастрирана котка

Котки, които не са кастрирани/стерилизирани

Мъжките котки, които не са кастрирани, имат лесно очевидни скротум и по-широк кръг. Те имат и „неповторимо“ поведение, което започва с достигане на половата им зрялост. Некастрираните мъжки котки са по-активни и агресивни. Освен това е по-вероятно да маркират територията си чрез пръскане на урина.

Женска котка, която не е била стерилизирана, ще се разгонва приблизително на всеки две седмици. През това време нейното поведение може да се промени драстично, докато се опитва да намери половинка. А докато това се случи, тя ще бъде по-любвеобвилна и по-грамогласна.

Кастрирани/стерилизирани котки

Външният вид на половите органи при стерилизираните женски котки е същият както при тези, които не са. За да разберете дали вашата домашна любимка е стерилизирана, ще са необходими рентгенови снимки или ултразвук на корема, за да се потвърди, че е била подложена на операцията. Или другият вариянт е просто да изчакате докато настъпи време за разгонване (не го препоръчваме!).

Повечето кастрирани мъжки котки все още ще показват вестициалните останки от скротума, а анусът и фалоса все още ще бъдат сравнително близо. Кастрираните/стерилизрани котки няма да показват типично мъжко или женско поведение.

Кастрираните мъжки като цяло са по-пасивни от мъжките котките, които не са, а стерилизираните женски не се разгонват.

Различията на пола във външния вид

Ако сте решили да си осиновите котка, но пола не играе решаващата роля, в статията „Каква Котка да си Осиновя“, ще ви помогнем да стигнете по-бързо до решаването на този казус.

А иначе, докато всички котки изглеждат много сходни, някои цветове и физически индикации са уникални за определен пол.

По-конкретно, изключително рядко е мъжката котка да има трицветна или оранжево-черна украска на козината. Рядко се случва женска котка да има оранжева или козина на оранжаво-бели раета.

Котка, която е родила, е много по-вероятно да има визуално очевидни зърна (въпреки че и мъжете, и жените котки имат зърна).

Женските, преминаващи през разгонване, могат да имат вагинално течение, а бременната котка ще има ниско увиснало, раздуто коремче.

Това е позната история, имаш котка, определено е момче … един ден го завеждаш на ветеринар, само за да ти кажат, че мъжката котка всъщност е женска.

Това не е рядкост, тъй като да разбереш дали котката ти е мъжка или женска не е толкова очевидно, колкото си мислят хората.

Полът на котка не винаги е ясен веднага, особено ако въпросната котка е малко новородено или стерилизирана женска.
По-горе ви описахме няколко тактики, които можете да използвате и посредством тях да определите пола на вашият домашен любимец.

Ако статията ви е харесала и е била полезна за вас, моля споделете и помогнете и на други котешки родители.

Благодарим!

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest