Котешко здраве

Запек при Котките – Симптоми и Лечение

Малко коте в котешка тоалетна
Запека при котките е предпоставка за здравословен проблем.

Запекът може да се определи като натрупване на изпражнения в дебелото черво, което води до затруднено движение на червата. Това може да доведе до намалена честота на изхождане или липса на такава. Тъй като една от основните функции на дебелото черво е абсорбцията на вода, задържаните изпражнения стават твърди и сухи, което прави преминаването на изпражненията още по-трудно.

Котките със запек се напъват в опит да се изходят, което води до коремна болка. Някои котки могат да изходят малки количества течен фекалии или кръв поради прекомерно напъване. Понякога течните изпражнения се бъркат с диария, но в действителност, когато котката се напряга, малко количество течен фекален материал е в състояние да се свие около твърдата фекална маса.

Каква е причината за запека?

Запекът е състояние, което се наблюдава най-често при котки на средна възраст и по-възрастни, но се среща и при малки котки. Запекът може да бъде причинен от:

1. Косми, особено при котки с дълга козина.
2. Поглъщане на чужди тела.
3. Тазови наранявания в резултат на стеснен тазов канал.
4. Затлъстяване
5. В някои случаи не е установена очевидна причина. Запекът е често срещан симптом, свързан с мегаколон.

Мегаколон представлява вродено или придобито разширение на дебелото черво, което причинява тежък запек. Мегаколонът може да се разглежда като първично състояние или вторично състояние след продължителен запек. Когато дебелото черво се раздуе с фекален материал за продължителен период, способността му да се свива може да бъде намалена или загубена, което води до мегаколон.

Основните признаци на запек при котки

Котка, която се напъва да се изходи
Котката изпитва значителна болка, когато има нужда от изхождане

Запекът се характеризира с рядки изпражнения или трудност при изхождането, като повечето котки се изхождат на около всеки 24-36 часа.

В това може да няма нищо притиснително, но ако са минали повече от 48-72 часа без вашата котка да се е изходила, трябва да се свържете с вашия ветеринар.

Основните признаци на запек при котки са:

Сухи, твърди изпражнения (вътре или извън котешката тоалетна)

Котките със запек могат да имат много сухи, твърди изпражнения. Можете да намерите тези изпражнения извън котешката тоалетна, тъй като дискомфортът при опит за изхождане може да накара котките да излезе от тоалетната, преди то да е приключило в действителност.

Котката ми мяука, плаче, напряга се в тоалетна или я избягва напълно

Други признаци на дискомфорт могат да бъдат мяукането или напъването, когато използва тоалетната си или ако влиза и излиза многократно, преди да я използва. Котката ви може да се напряга, но изобщо да не е в състояние да се изходи. Не забравяйте, че тези признаци може да са знак за сериозни проблеми с уринарния тракт на вашата котка.

Запекът може да бъде предхождан от други проблеми:

 • гадене;
 • намален апетит;
 • повръщане;
 • пие повече или по-малко вода;
 • уринира повече;
 • отслабване;
 • мускулна загуба;
 • трудност при изкачване нагоре;
 • ходене сковано;

Ако забележите някой от тези симптоми, със или без запек, трябва да ги обсъдите с вашия котешки ветеринар.

Запек при котките – лечение

В зависимост от причината за запека на вашата котка, лечението може да бъде проведено вкъщи или да се наложи незабавно да посетите ветеринар. Продължете да четете и научете повече.

Ветеринарно лечение на запек при котки

Запекът е често срещан при котките, но може да е предпоставка на сериозно заболяване, което трябва да се лекува възможно най-бързо, за да се намали рискът от трайно увреждане поради продължително раздуване на дебелото черво.
За незабавно облекчаване на запека, вашият ветеринарен лекар може да ви даде котешки течности и / или да направи клизма.

По-важното е, вашият ветеринарен лекар да ви помогне за идентифициране на основния проблем, който причинява запека.

Котки с хроничен запек или мегаколон, които не са реагирали на медицинско лечение, може да се наложи да бъдат подложени на оперативно отстраняване на засегнатия участък от дебелото черво. Ако запекът се повтори или се превърне в хроничен проблем, може да се наложи да смените изцяло менюто или да използвате поддържащи лекарства, за да се предотврати рецидив.

Домашни средства и съвети на запек при котки

Ето списък с нещата, които можете да направите у дома, за да облекчите запека на котката си:

 • Увеличете консумацията на вода;
 • Сменете храната на вашият косматко;
 • Помогнете на вашата котка да поддържа здравословно тегло;
 • Увеличете упражненията и играта;
 • Намалете стреса и тревожността;
 • Добавете още една котешка тоалетна;
 • Добавете в менюто фибри и/или пробиотици;
 • Попитайте вашият ветеринарен лекар за разхлабителни медикаменти;

Много котки са известни с това, че не пият много вода. Това ги прави склонни към запек. Би било голяма грешка да се приеме това състояние за нещо нормално, тъй като запекът не е, а и може да доведе до много страдания и лошо качество на живота на вашата котка.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest