Котешко здраве

Панлевкопения – Диагностициране, Лечение, Превенция

В тази статия ще намерите продължение на първата тема за „Панлевкопения или Kотешка Чума при Котките„, както и най-важните неща, които трябва да знаем за нея – диагностициране, лечение, превенция и може ли да се заразим от нашата котка или ние да я заразим.

Котка в тъмното
Котешката чума е изключително опасно и животозастрашаващо заболяване

Как да диагностицираме котешката чума в котките?

Вашият ветеринарен лекар може да диагностицира котешката чума с помощта на медицинската история на котката, физически преглед, настоящи симптоми и лабораторни изследвания.

Котешката чума може лесно да се сбърка с други общи заболявания като котешка левкемия и котешки имунодефицитен вирус. Затова е важно всички тестове и изследвания да се извършват внимателно, за да се избегнат грешки, които могат да застрашат живота на котката.

С физическия преглед ветеринарният лекар ще открие треска и признаци на тежка дехидратация. А чрез палпация на корема, ветеринарът ще намери удебелени черва и разширени лимфни възли.

Лабораторните изследвания ще покажат изключително нисък брой на белите кръвни клетки и намален брой на тромбоцитите. Анализът на урината ще открие присъствието на парвовируса и ще потвърди диагнозата котешка чума. Анализът на изпражненията на заразената котка също помага за диагностицирането на котешката болест.

Как да лекуваме котешката чума при котките?

Тъй като няма специфична антивирусна терапия за котешката чума, тя трябва да се лекува само с поддържащо лечение.

Котка, която е лекувана от котешка чума
Не трябва да се дават храна и вода, докато симптомите на диария и повръщане не изчезнат

Инфектираната котка се изолира от всички други котки и животни, за да се намали рискът други котки да бъдат засегнати  и да  развият симптомите на котешката чума.

Чрез флуидна терапия симптомите на дехидратация са лечими. В противен случай, не трябва да се дават храна и вода, докато симптомите на диария и повръщане не изчезнат. За тази цел ветеринарът ще предпише внимателно различни лекарства и антибиотици. Антибиотиците ще помогнат за борба с всякаква вторична бактериална или вирусна инфекция, които могат да се развият.

След като симптомите на диария и повръщане изчезнат (след около 12 часа), може да дадете на вашата котка малки количества вода и мека храна. Ако котката е силно анемична поради вируса, възможно е кръвопреливане.

Успешното лечение на симптомите на котешката чума при котки отнема около една седмица. Възрастните котки имат по-големи шансове за оцеляване, в сравнение с малките котенца.

Ако котка преживее симптомите на котешката чума, можете да си отдъхнете. Веджъж излекувана ли е чумата, много често  не се забелязват последвали странични ефекти. Можете да очаквате вашата котка да живее дълъг и щастлив живот.

Предотвратяване на котешката чума

Най-добрият начин да предпазите котката си от  котешка чума, е да ваксинирате котката си когато тя е все още пеленаче.

Малко коте при ветеринар, който му поставя ваксина
Най-доброто предпазно средство от котешката чума е ваксината.

Запомнете – вашата котка може и трябва да се ваксинира след 8-седмична възраст. Това важи за всяка котка, независимо дали е котката е отглеждана на открито или закрито. А минималната възраст от 8 седмици е необходима за цялостното развитие на имунната система, а тялото да може да изгради необходимата защита.

Всички котенца се нуждаят от ваксинация срещу това силно заразно заболяване, като получат ваксина. Тази ваксина  е безопасна и рядко причинява странични ефекти.

Ако котката ви е страдала от котешка чума, е изключително разумно да дезинфекцирате всяка повърхност, с която е имала контакт. Това означава измиване на всяка повърхност и артикул, който вашата котка използва, особено котешката тоалетна, купата за храни, играчките и т.н..

Мога ли да се заразя с котешка чума?

Добрата новина е, че панлевкопенията се предава само между животни от същия вид. Така че не сте изложени на риск.

Въпреки това е добре да знаете, че вирусът пречиняващ котешката чума засяга и хората. Предава се от човек на друг човек. Парвовирусът при хора не може да покаже никакви симптоми. Но често може да предизвика червен кожен обрив и треска да се появят и да продължи около една седмица.

Така че не се притеснявайте! Въпреки че вашата котка може да се зарази с този вирус, вие не сте изложени на риск. Вие обаче сте изложени на парвавирус, когато сте около неговите човешки носители. Ако знаете за някой, който е заразен с този вирус, бъдете внимателни и ако проявят необичайни симптоми, веднага се обърнете към  Вашия лекар.

Сега вече знаете  какво е котешка чума. Поздравления! Ето няколко извода от тази статия:

  •      Котките получават котешка чума чрез парвовирус.
  •      Вирусът се  предава от заразени котки  на други неваксинирани.
  •      Симптомите варират от треска, тежка дехидратация, диария и повръщане.
  •      Диагностицираме и лекуваме котешката чума с лабораторни тестове и антибиотици, но трябва да действате бързо.
  •      Въпреки че парвовирусът е опасен, той лесно може да бъде предотвратен с бърза ваксина.
  •      Не се колебайте веднага да направите ваксинирането на вашата котка!

Източници:
1 – Feline panleukopenia – American Veterinary Medical Association
2 – Feline panleukopenia – Wikipedia


Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар