Котешко здраве

Полезните Котешки Лакомствa

Ние всички обичаме да даваме на нашите котки  вкусни награди и лакомства, но като собственици, ние трябва да внимаваме какво им даваме и по колко. Тъй като в днешно време има толкова много различни видове, вероятно се чудите кои са най-добрите котешки лакомства.

Нашите прекрасни домашни любимци - котки
Нашите прекрасни домашни любимци – котки

Даването на лакомства на  котките също може да помогне и в  различни етапи от живота им. Те могат да насърчат добро поведение, обучение, стоматологична хигиена, дори здраве.

В тази статия ще ви напомнин за ползите от котешките лакомства.

Защо трябва да давате лакомства на котката си?

Котешките лакомства могат да се използва като поущрение на всичко. Като започнем – от по-здрави зъби, кости, козина, дъх, и така  списъкът продължава! Те са важна част от живота на котките, а също много важно нещо е, че те  ги обичат!

Котешките лакомства
Котешките лакомства

Лакомствата  са фантастичен начин да се възнагради доброто поведение при котките, което може да бъде безценно, когато ги учите на нещо ново – от използването на котешка тоалетна до научаването на разхождане с каишка.

Най-добрите котешки лакомства са тези, които ще накарат дори и най-независимата котка да бяга след вас. Въпреки това, трябва да имате предвид, че колкото и да обичате да ги глезите, котешките лакомства  никога не трябва да съставлява повече от 10% от общото меню на котката, тъй като те са по-калорични от обикновената котешка храна.

Също така трябва да сте наясно, че трябва да избягвате да храните котката с човешка храна. Въпреки, че шоколадът, гроздето и стафидите са много вкусни за хората, те могат да бъдат смъртоносни за котките.Трябва да се придържате към лакомства, които са специално направени за котки.

А ето и кои са полезните котешки лакомства

Лакомства за здрави котешки зъби

Котките се грижат за зъбите си в дивата природа, като дъвчат трева и кости, но не всяка котка получава шанс да направи това сега. Въпреки това, устната хигиена е изключително важна за здравето на котката ни.

Лакомства за котешките зъбки
Лакомства за котешките зъбки

Домашните любимци ще натрупат плака и зъбен камък, а това може да доведе до други състояния като кариес, заболяване на венците и да не говорим за лош дъх!

Но ако приемем, че  котката ви няма да ви позволи да почиствате зъбите й, ще трябва да използвате други хитринки. Най-добрата стоматологична грижа за котките, която поддържа усмивката на вашия домашен любимец ярка и лъскава.

Ако решите да започнете да почиствате зъбите на вашата котка, прочетете „Дентална грижа за котките“.

Дентални дъвчещи пръчки за котки

Добър метод, вашата котка да има здрави венци, е да й дадете нещо, в което могат наистина да потопят зъбите си. А денталната дъвчещи пръчки често са най-добрият начин да направите това. Това включва и мозъците им, тъй като ще им се наложи да поставят време и усилия в дъвченето.

Зъбните пръчици често съдържат влакна, които отстраняват вредните вещества по зъбите на котките. Те са по-издръжливи и дълготрайни от основните лакомства.

Лакомства, предназначени за добавки към храната

Котките обичат лакомства
Котките обичат лакомства

Понякога най-добрите котешки лакомства са тези, които допълват храненето. Например, котлетните битове са предназначени да бъдат част от храната за котките.


Можете да давате подобни лакоства, за да насърчите котката с по-малък апетит. Също така може да  им давате котешки лакомства за да маскирате някои лекарства или просто когато сменяте марката храна. Естествено може да им ги дадете просто защото искате да възнаградите малкият си пухчо.

Лакомства, които подобряват здравето на вашата котка

Видът на здравословните котешки лакомства, които давате на вашия домашен любимец, ще зависи от това каква част от живота им се опитвате да подобрите. Примерите за здравни лакомства  включват:

Здраве на козината и ставите

Тези лакомства често са с малки размери и могат да помогнат на котките да запазят естествено лъскавата си козина. Здравето на котешката козина обикновено е първата индикация за цялостното им здраве, така че е важно да се уверите, че тя изглежда добре.

Лакомствата, които  помагат за здравата козина, обикновено съдържа високо ниво на витамини и масла. Това също означава, че трябва да внимавате с количеството, което им давате.

По-старите котки често развиват артрит. Ето защо те се нуждаят от допълнителни добавки, за да се избегне прекалено голяма болка в ставите, когато се движат. Това може да се случи и при по-едри котки и това е един порочен цикъл: котките с по-малка подвижност ще извършват по-малко действия и това ще  попречат на способността им да се движат. Отново, лекувайки със съдържащи натурални масла, може ефективно да се облекчи болката, без да се налага да се използват медикаменти.

Домашно приготвени лакомства

Също така е възможно да направите своя собствени котешки лакомства, ако имате време. Понякога най-простите храни могат да се превърнат в чудесно котешки лакомства.

Котка и домашно и специално приготвени лакомства за нея
Вкусни ли са домашно приготвените лакомства за котки

Чрез елементарно готвене на черен дроб или риба (не риба тон) можете да приготвите вкусно, протеиново ястие. Без добавка, можете да създадете интересна комбинация от неща за вашата котка, за да се опитате да стимулирате нейното любопитство и дори  да насърчите добро поведение.

Има толкова много различни видове котешки лакомства, често може да е трудно да се разбере кои са най-добрите и защо.

Като напомняне, не забравяйте да:

Органични магазини за котешки продукти

Органичните продукти за котки обикновено съдържат естествени съставки. Те могат да имат по-високо съдържание на протеини и да съдържат по-малко обработени ястия и зърнени храни. Органичните котешки лакомства, обикновено са по-лесно смилаеми и по-добри за котките с чувствителни стомаси.

Котка, която си похапва сладко
Котка, която си похапва сладко

Бъдете внимателни със съставките и подправките

Когато пазарувате за тях, винаги трябва да внимавате със съставките. Опитайте се да избягвате продукти с твърде много консерванти, или неестествени оцветители, багрила или аромати, тъй като те могат да бъдат нездравословни за вашата котка и неподходящи в големи количества.

Още по темата можете да намерите и на „Защо Котешките Лакомства са Полезни?“

Ако внимавате с огромният избор на пазара, можете да намерите най-добрите котешки продукти за вашия домашен любимец в зависимост от техните нужди, както и от това, което обичат да ядат.

Вашата котка ще ви благодари за това!

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар