Грижа за котките

Довеждане на Нова Котка

Изплашена писана, в нов дом
Писана – новодомка

Първите 24 часа в нов дом на всяка осиновена котка, могат да бъдат изключително стресиращи. Лесно бихте могли да намалате нивото на тревожност на новодомеца като осигурите безопасно, тихо и сигурно място.

Ако все се още не сте решили каква котка да си вземете, в статията „Каква котка да си осиновя“ ще ви помогнем бързо да стигнете до решието на този казус.

Пътешествието до вкъщи

Котките не обичат дългите пътешествия. За да сведете до минимум всеки стрес, уверете се, че ще осигурите уютна и добре вентилирана клетка, с която ще транспортирате котката до новият й дом. Пътуването до вкъщи трябва да е възможно най-тихо и спокойно.

Нещо доказано, което може да осигури доказан, успокояващ ефект, е да напръскате леглото и клетката с „щастливи“ феромони, преди да поставите котката в тях. Това е синтетична репродукция на естествено срещащите се хормони по муцунката на вашата котка. Благодарение на тези феромони, котката се чувства щастлива и спокойна.

Не я храните с лакомства, докато пътувате. Ако тя е стресирана, това може да доведе до повръщането на храната.

Първите няколко часа

Изплашена писана, която се крие измежду дрехи
Как да предразположим котката в новият й дом?

Осигуряване на безопасно, тихо и сигурно място

Имайте предвид, когато косматият ви приятел престъпи за първи път прага на новият си дом, да го предпазвате от твърде много нови и превъзбудени ситуации. Ако не за няколко, то поне през първия ден е препоръчително да оставите котката на тихо и уединено място. Продължителността на това т.н. уединение, зависи от котката.

Уверете се, че в началото не допускате други домашни любимци в това пространство и сте осигурили достъп до котешката тоалетна и прясна вода. Помещението трябва да е спокойно и уютно, а котката ви трябва да може да се скрие, ако пожелае. .

Поставете клетката в стаята и оставете котката сама да излезе от нея. Опитвайки се да наложите въздействие върху вашата писана, докато тя е силно стресирана, можете да попречите на създаването на успешна, последваща връзка помежду ви.

След няколко часа

Предлагане на храна

По-добре е да дадете храна, след като котката ви е прекарала поне няколко часа в новия си дом. Ако приеме храната в началото, но се чувства неспокойна, това може да я накара да повръща или в бъдеще да има стомашни проблеми.

Новата ви котка може да не яде първия ден или два, ако е изключително стресирана.

След половин ден

Внимателно представяне пред останалата част от семейството

В идеалния случай трябва да предоставите на котката си няколко часа уединение, за да се приспособи към новата си среда. Ако в този момент искате да й предложите своята компания, направете това постепенно и спокойно.

Би било добре, ако започнете да прекарвате време в стаята, където се подвизава новодомецът. Примерно бихте могли да четете книга или гледате тихо телевизор. Това ще позволи на котката да свикне с вашата компания, без да е прекалено стресираща или натрапчива.

Ако котката се скрива, когато влизате в стаята, не я принуждавайте да се покаже. Нека излезе, когато е готова. Ако пък се приближи до вас, може да я възнаградите с вкусно лакомство. По този начин, ще изградите положителни взаимодействия.

Ако имате деца, се уверете, че те разбират, че не трябва да преследват или дразнят котката. Обяснете им, че трябва само да я наблюдават и единствено могат да си взаимодействат с нея, ако тя се доближи до тях и им позволи контакт.

След 12 часа

Представяне на играчки

Ако вашата котка започва да общува доброволно с членовете на семейството, може да искате да въвлечете и някои играчки. Разбира се, ако тя все още се чувства объркана и непредразположена, може да се наложи играчките да изчакат още няколко дни.

Какво да не правим през първите 24 часа

Малко изплашено коте
Малко изплашено коте

Препоръчително е да изкачате вашият нов, космат приятел да се отпусне и свикне със заобикалящата го обстановка. Ето защо е хубаво да изчакате с някои неща. Ако те се въведат твърде бързо, това може да доведе до допълнителен стрес, а лошото първо преживяване може да затрудни нещата за напред.

Запознанство с други домашни любимци

Котките са естествено териториални животни и запознанството с други котки не трябва да става веднага. Понякога може да отнеме седмици или дори месеци, докато котката се интегрира напълно и започне да споделя околната среда с друга котка.

В статията „Запознанство на Две Котки“ ще ви предоставим полезна информация и някои трикове.

Запознанството с кучета също трябва да става постепенно и първоначалните срещи ще бъдат по-управляеми, ако кучето ви е на каишка. Уверете се, че котката ви има лесен достъп за бягство, ако се почувства застрашена.

Ако имате по-малки домашни любимци, те трябва да се държат на сигурно и защитено място. Може да се наложи да съобразите дали котката ви може да има достъп до помещението, в което те се намират. Тъй като птиците и гризачите са естествена плячка за вашата котка, това може да предизвика превъзбуда, а също така да бъде източник на стрес за вашия малък домашен любимец, когато котката е наоколо.

Да пуснеш котката си навън

Планирате да пуснете котката си навън? Добре, но не го правете през първите 24 часа. Стресът и дезориентацията на новата среда увеличават шансовете писанката ви да се изгуби, нарани или да избяга. Обикновено се препоръчва да изчакате поне две седмици, преди да й покажете „външния“ свят. Този период може да бъде и по-дълъг, в зависимост от това колко уверена и спокойна е вашата котка.

Уверете се, че външните врати не се оставят отворени, когато котката ви е наблизо. По този начин ще избегнете случайни бягства.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest