Грижа за котките

На Разходка с Котка на Каишка – част 2

Разходката на котка, на каишка може да бъде инетересно занимание
Разходката на котка, на каишка може да бъде инетересно приключение за косматкото

В статията ще продължим със съветите от „На Разходка с Котка на Каишка“ и заедно с известна доза търпение и любов се надяваме, вашата котка да започне да се разхожда на каишка за нула време.

Ето и останалите стъпки:

4. Нека котката ви носи нашийника и каишка във вашия дом

Следващата голяма стъпка е вашата  котка да бъде с нашийника и каишката във вашия дом за по-дълги периоди от време, без дори да го забележи. Успее  ли да направи това, значи косматкото ви е готов за разходка и навън.

Първо, котката ви може да се опита да играе с нашийника или каишка. Това е малко измамно, защото когато видят каишка, те ще се опитат да играят с нея и да я атакуват. Опитайте отвличане на вниманието с някое лакомство, за да избегнете възможната игра  с каишката.

Ами ако котката ми продължава да играе с каишката?

Нека котката ви преследва дълъг конец или прежда, който въртите около себе си, за да отвлечете вниманието от каишката. След като котето ви е научило, че каишката не е играчка, практикувайте дърпайки внимателно каишката, докато вървите из стаите.

5. Започнете с много малки разходки

Първи стъпки в парка на малкият косматко
Първи стъпки на малкият косматко в парка

Ако котката ви без проблем носи котешката си каишка вътре в дома, можете да започнете да я тренирате и да я изведете и на открито.

Котките, които не са безразлични да излязат навън, ще се нуждаят от повече време, за да се приспособят. Светът е голямо и естествено доста любопитно място. Ако котката ви никога не е била преди навън, тя  ще започне да огледа и да помирисва всичко наоколо.

6. Винаги следвайте  темпото на вашата котка

Нашият най-добър съвет, който бихме могли да ви дадем всъщност би бил да разграничите от представата си, че разходката на куче е същата, като тази на котката. Ходенето на котка с каишка е съвсем различно! Съсредоточете се върху темпото и ритъма на котката си, разхождайте я  далеч от възможни неприятности.

Ето някои идеи за първите разходки на каишка, извън дома:

 • Вашият двор или градина;
 • Около блока;
 • Много малък, тих и близък местен парк

7. Открийте по-големи паркове и пътеки с вашата котка на каишка

И накрая, въведете котето си в обществените паркове и пътеки. Изберете тиха тревиста местност с интересни храсти, цветя или малки дървета наоколо. Това ще примами котето ви да започне да изследва околната среда, което ще направи ходенето котката ви на каишка още по по-просто.

Котка-пътешественик
Котка-пътешественик

В първите етапи никога не оставяйте котката си да се отдалечава от вас. Една силна кола или лай куче може да я изплаши  доста лесно.

Ако котката ви се чувства сигурна и достатъчно комфортно, за да се разхожда свободно сама, не й позволявайте. Не подценявайте котката си твърде много, защото  тя не е  куче и няма да може лесно да изпълнява командата ви.

Разходете котката си в хубавите и слънчеви дни, за да може тя да се наслади на чистия въздух. Тя ще ви благодаря за това.

„5-те ДА“ и „5-те Не“ да разхождате  котката си на каишка

„5-те ДА“

 • Винаги подстрекавайте котката си за опитите;
 • Винаги позволявайте на котката ви да ви води – стойте зад котката си;
 • Винаги дръжте очите си нащрек върху движенията на вашата котка;
 • Винаги бъдете наясно със заобикалящата ви среда;
 • Винаги бъдете уверени, че котката ви се  чувства комфортно и в сигурна среда – последното нещо, което искате, е котето да избяга случайно или да се нарани

„5-те Не“

 • Никога не поставяйте  каишката насила;
 • Никога не дръпнете каишката, ако котката ви се движи назад, а вие сте отпред;
 • Никога не оставяйте вашата котка без надзор дори за 2 секунди – котката ви може да изчезне за по-малко от 1 секунда;
 • Никога не подценявайте котката си или реакциите от животни на други хора;
 • Никога не застрашавайте котката си. Звучи очевидно, но ако видите нещо, което би могло да го нарани, избягвайте тази зона и бъдете нащрек;

Няма тайна рецепта, за това как да тренирате котката си да се разхожда на каишка. Също така и не всички котки ще искат да бъдат разхождани на каишка, но на всяка котка трябва да сe предостави възможността да опитат. Най-вече за тези, които живеят в апартамент.

Разходката ще осигури на вашия домашен любимец по-разнообразен живот. Със сигурност те ще започнат да душат опознавайки околната среда, да се търкалят в пясъка, тревата и мръсотия. Те ще усетят и разликата да си точат ноктите върху истински дървета.

Да, ето това са неща, с които една разходка на каишка може да предостави на вашият косматко, който обикновено не излиза навън.


Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар