Породи котки

Британска Късокосместа Котка

Котка, която лежи на перва на прозорец
Британска късокосместа котка

Нужен е само един поглед да отправите към котка от порода Британска късокосместа и веднага ще бъдете привлечени от приятното й изражение и кръгли черти на муцунката. Това е една от най-старите английски породи котки, спечелила място в домакинствата и сърцата на котешките любители, както във Великобритания, така по в цял свят. Британската късокосместа котка се отличава с това, че е спокойна и кротка, както и лесна за отглеждане.

Почти всяка част от тялото на британската късокосместа е в кръгла форма – тези котки имат кръгла глава, ярки кръгли очи, пухкави бузи, кръгли лапи и опашка със заоблен връх. Писанките от тази порода се срещат в много различни цветове на козината, но поразителният син цвят е един от най-популярните. Всъщност тази порода понякога се нарича Британско синьо.

Британската дългокосместа запазва всички характеристики, с единствената разлика, че има по-дълга козина. Много малко регистри за котки признават британската дългокосместа като отделна порода.

Тегло: от 7 до 17 килограма

Дължина: 55 см. до 64 см.

Козина: Къса и гъста

Цвят на очите: Медени, зелени, златисти, сини

Продължителност на живота: 12 до 16 години

История на Британската късокосместа

Британската късокосместа, една от най-старите породи котки в Англия, всъщност има римски корени. Изглежда, че когато римските сили завладявали Англия по време на периода на разширяване на империята, те довели и котки, за да защитят хранителните си запаси от гризачи. Котките колонизирали района и се превърнали в обикновените улични котки векове наред.

В края на 19в. британецът на име Харисън Уиър е приет за първият развъдчик на котки. Той е отговорен за опитомяването на обикновената британска улична котка и чрез развъдна програма и селективно кръстосване създава котката, която познаваме днес като Британската късокосместа.

По време на тежките икономически кризи по време на Втората световна война, породата е на път да изчезне. След войната обаче тя бива кръстосана с други породи, включително домашната късокосместа, руската синя и персийската породи, за да запазят своето съществуване.

Първият регистър на породата, признал Британската късокосместа, е Американската асоциация на котките през 1967 г.. Други организации последват примера, включително Международната асоциация на котки през 1979 г. и Асоциацията на любителите на котки през 1980 г..

Грижа за Британската късокосместа

Кафява британска късокосместа

Котките от породата Британска късокосместа не са прекалено взискателни, що се отнася до грижи и внимание.

Породата се отличава с гъста, лъскава и къса козина – с повече косми на квадратен сантиметър, отколкото всяка друга котка. Вашата котка ще се нуждае от четкане няколко пъти седмично, за да се премахне ненужната козина и/или пърхут. През пролетта тези котки губят повече козина, тъй като сменят зимната си козина, така че може да се наложи да ги къпите през този период от време.

Повечето хора откриват, че британската късокосместа узряват от игриво коте в достойно, но общителен възрастен котарак. Не очаквайте обаче те да пораснат до пълен размер за една нощ. Британската късокосместа узрява бавно. Тези котки средно достигат пълен размер до около тригодишна възраст, но някои не са напълно узрели и до петгодишна възраст.

Друга подробност, която трябва да знаете – няма вероятност тези котки да седят дълго в скута ви. Те не обичат особено да бъдат държани или носени, но често се наслаждават на компанията на членовете на своето човешко семейство и често прекарват време в игра или спят в една и съща стая.

Британските късокосмести не са особено енергични котки. Всъщност тази склонност към бездействие означава, че е добра идея редовно да си играете с вашата котката или да й осигурите играчки. Това от своя страна ще подобри нейното здраве и стимулиране на мозъчната дейност. Косматковците от тази порода също се отличават и с това, че могат да бъдат оставяни сами за по дълъг период от време.

Ако имате деца или други домашни любимци в дома, ще трябва да ги запознаете с факта, че тези котки уважават личното си пространство. Научете децата да не държат и не носят котката, както и не позволявайте на други домашни любимци да я тормозят.

Чести здравословни проблеми

Синя британска късокосместа котка

Благодарение на силният си ген, представителите от Британската късокосместа са принципно здрави котки, известни с това, че нямат много генетични проблеми. Те обаче могат да бъдат изложени на риск от хемофилия В, която е наследствено нарушение на затруднено кръвосъсирване. Чрез обикновен ДНК тест, ветеринарите могат да проверят дали котката ви е носител на болестта.

Представителите от Британската късокосместа са податливи към затлъстяване. Макар, че котките от тази порода имат масивно и здраво тяло, те не трябва да затлъстяват. Ето защо може и да се падне на вас задачата да им измисляте игри или да ги държите активни.

Интересно е да се отбележи, че котката Чешир от Алиса в страната на чудесата е базирана на Британската късокосместа. Характерната усмивка и мъдър начин на характера са търговски марки на тази порода.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest