Породи котки

5 Породи Котки без Козина

Независимо дали просто искате да знаете повече за котките без козина или обмисляте коя порода безкосмести котки е подходяща за вас, има няколко неща, които трябва да знаете за този вид котки.

Първо: Безкосместите котки са резултат от генетична мутация. Кой конкретен ген е мутирал и дали е доминиращ или рецесивен варира в зависимост от породата.

Второ: Някои котки без козина имат мъх за козина, а други са наистина гладки на допир.

И накрая, но не на последно място… Имайте предвид, че домашните любимци без козина изискват специфични грижи. Те често се нуждаят от помощ за регулиране на телесната си температура и не бива да прекарват продължително време на слънце. Освен това, някои породи се нуждаят от редовно къпане, за да се предотврати натрупването на мастна тъкан върху кожата.

Ако искате да научите повече относно грижите, посетете и статията „Котки без козина“

В статията по-долу ще научите повече за произхода и уникалните особености на пет породи безкосмести котки.

1. Сфинкс котка

Сфинкс
Сфинкс

Най-известната порода котки без козина в света безспорно е Сфинксът. Всъщност много хора смятат, че безкосмени котки са сфинксове, но това не е съвсем така.

Сфинксът произхожда от Канада през далечната 1966 г., когато се ражда малко коте, наречено Prune. Има сведения обаче, че съществуването на тази порода котките датира още от периода на ацтеките.

Както споменахме по-рано, въпреки че изглеждат напълно обезкосмени, те всъщност са покрити с фин слой розовеещ мъх. Въпреки фината си козина, те всъщност се нуждаят от щателна грижа за кожата.

Дружелюбният и приятелски поглед на Сфинкса ги прави фантастични спътници и все повече и повече хора се запленяват от породата. Както се казва, не бива да съдите книга по корицата й!

2. Донски сфинкс

Донски сфинкс
Донски сфинкс

Донски сфинкс е котка без коса порода котки от руски произход. През 1987 г. в руския град Ростов на Дон са открити за първи път от животновъда Елена Ковалева. Тази порода е често бъркана с добре познатия Сфинкс, но имат различен генетичен състав. Обезкосмяването на Сфинкса се дължи на рецесивен ген, докато Донския сфинкс притежава доминиращ ген.

Донския сфинкс е бил официално признат за първи път от Световната котешка федерация (WCF) през 1997 г., а от Международната асоциация за котки (TICA) през 2005 г.

Стандартът описва котката като средна и мускулеста, с големи уши, бадемообразни очи и отличителни дълги пръсти на лапите си. Подобно на другите породи без козина, те изискват честа поддръжка, въпреки липсата на козина. Твърде честото им къпане, обаче може да причини кожата им да стане много мазна.

3. Бамбино

Според стандартите на Международната асоциация за котки, породата Бамбино все още се класифицира като експериментална, макар че стават все по-популярни. В превод от италиански език, „Bambino“ означава „бебе“, което пък от своя страна е изключително подходящо име за тези очарователни котета без козина, които остават малки на ръст, дори като възрастни.

Породата Бамбино бива открита в Съединените щати през 2005 г., след като е кръстосан Сфинкс и котката Манчкин. Именно последната порода им придава характерните къси крака и невинно изражение.

Подобно на повечето котки от породата Сфинкс, Бамбино котките са дружелюбни, интелигентни и изкючително привързани към човешките си родители. Те обичат да се гушкат до семейството си и се разбират добре с деца и други домашни любимци.

4. Украйнски Левкой

Привидно на очакванията, Украйнският Лвкой е родом от Украйна. Процесът за създаване на тази котка без козина е ръководен от Елена Бирюкова през 2000 г. Тя е кръстосала котки Донски сфинкс и Шотландски фолд, последните, които дават на Украинския Левкой необичайните му сгънати уши.

Говори се, че името им е взето от растението матиола (на украйнски език – Левкой), което има листа, наподобяващи ушите на Левкой. Те са сгънати напред и им придават вид на куче. Това е най-голямата разлика между Сфинкса и Левкоя и гарантиран начин да ви помогне да идентифицирате породата.

Тази източноевропейска порода се води за все още нова, вследствие на което все още не е призната от никоя международна асоциация.

5. Петерболд

Друга руска порода котки без козина, е Петерболд е представена през 1994 г. в Санкт Петербург, след кръстосването на Донски сфинкс и Ориенталска късокосместа. Това са най-слабите от породите без косми, те имат тясна, дълга глава, дълги пръсти и дълга опашка, подобна на плъх. Това последното може да не ви звучи особено привлекателно. Въпреки това, тези царски котки са изключително търсени.

Породата Петерболд е призната от Международната асоциация за котки през 2009 г. и оттогава набира популярност. Те са известни със сладката си, послушна, спокойна и топла индивидуалност, подобна на котките без козина като цяло. Поради факта, че единият от родителите е ориенталската късокосместа, представитлите на породата Петерболд често приличат на сиамска безкосместа. Впечатляващ екземпляр наистина!

Източници:
1 – Международна котешка асоциация – The International Cat Association (TICA)

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest