Породи котки

10-те Най-популярни Породи Котки

Въпреки че класирането сред популярността на различните породи котки варира от година на година, почти едни и същи породи се появяват всяка година в списъка на Асоциацията на любителите на котки (CFA). В тази статия ще ви запознаем с представителите на 10-те най-популярни породи котки в света. А ето и кои са те:

1. Персийска котка

Прекрасен представител на персийска котка
Персийска котка

Със своята великолепна дълга, плавна козина и сладко лице, не е чудно, че персийските котки са любимата котка сред всички породи. Персите изискват безопасна, спокойна среда, но веднъж почувстват ли се сигурни, те ще бъдат постоянен източник на удоволствие за щастливото домакинство.

Персийката изисква редовна и ежедневни грижа, за да запази красотата на своята козина. Ето защо помислете добре, преди да си осиновите косматко от тази порода.

2. Котка Мейн Кун

Котка Мейн Кун
Котка Мейн Кун

Въпреки че носи името на миеща мечка, противно на популярния фолклор, котката  Мейн Кун със сигурност не е резултат от развъждане на котки с миеща мечка. По-вероятната история за произхода й е – кръстоска между американска домашна котка и дългокоса котка (вероятно ангора), донесена с кораб от Европа.

Еднакво у дома с деца, кучета или по-възрастни хора, Мейн Кун е идеален домашен любимец, който печели статута си на втора най-популярна порода в Америка, както и любимия си псевдоним „Нежният гигант“ ( „The Gentle Giant“), от което се нарежда в списъка на „Най-големите Породи Домашни Котки в Света“.

3. Котка Рагдол

Котка Регдол

Ако търсите голяма и любяща котка, породата Рагдол (Ragdoll) е вашият правилен избор. Котките от породата Рагдол са много привързвани към собствениците си. Не се учудвайте, ако котката се превърне във ваша сянка. Тя ще ви следва навсякъде – докато минавате от стая в стая, тя ще бъде до вас, мяукайки с нейния сладък музикален глас.

Котките от порода Рагдол са известни и с това, че имат дълга продължителност на живот.

4. Британска късокосместа котка

Британска късокосместа котка

Британска късокосместа котка

Британската късокосместа котка е единствената породиста котка, представена на първите котешки изложби, и се счита за най-старата английска порода. Макар и умерено активни, те са идеални домашни котки. Дружелюбни са и се сприятеляват еднакво с всички членове от семейството – както с  деца, така и с  други домашни любимци.

5. Американска късокосместа котка

Американска късокосместа котка

Американска късокосместа котка

Американската късокосместа котка е  една от първите пет породи, признати от Асоциацията на любителите на котки (CFA), и първоначално се е наричала „Домашна късокосместа“. Ако търсите котка с лесна поддръжка, американската късокосместа е правилният избор за домашен любимец.

Американската късокосместа е средно голяма котка. Тя има  широка гърдна мускулатура, силни челюсти и добре развита муцуна и  тежки кости. Краката й са дебели и силни.

Козината на американската късокосместа е гъста и плътна. Козината й става много по-дълга и по-дебела през зимата. Текстурата на козината й е относително твърда, тъй като е предназначена да я предпазва.
Американската късокосместа е много приятна придружителка.

6. Котка Абисинец

Абисинската, любезно наречена Аби, е жива и активна котка. Повечето абисинци обожават водата. Бъдете готови да осигурите много интерактивна игра за котката Аби, и ще бъдете възнаградени с доживотна лоялност. Ако имате енергия, хумор и жажда за живот, един Аби може да стане най-добрият ти приятел. Абисинската котка е известна и с това, че е сред най-умните породи котки в света.

7. Канадски сфинкс

Канадски сфинкс

Канадски сфинкс

Със своето тяло, което е почти без козина, големи уши и изразително изражение, вие или ще го обикнете или намразите от пръв поглед. Ако прекарате за малко време около Сфинкс, ще откриете, че те са съпричастни, интелигентни и приятелски настроени- всички тези качества, които човек търси в един домашен любимец.

Сфинксът е дружелюбен и обича да се показва сред хората, което го прави винаги готов за шоу.

8. Сиамска котка

Сиамска котка

Сиамска котка

Въпреки, че стандартът на породата се е променил значително през годините, сиамските котки, известни като „Мизери“( „Meezers“), остават с висока популярност сред хората, които търсят родословен домашен любимец.

Днешната сиамска котка е средна по размер, изящна и изтънчена с дълги стесняващи се линии. Те са много гъвкави и  мускулести. Най-впечатляващата характеристика на сиамската котка са нейните „точки“, които са по-тъмни цветови окраски на ушите, лицето, муцунката, опашката, краката и лапи.

9. Шотландски фолд

Шотландски фолд

Шотландски фолд

Шотландският фолд  е порода котки, която се индетифицира с представители, които имат прегънати напред уши. Естествено това правило има своите изключения и се срещат котки от тази порода, които имат идеално прави уши. Шотландски фолд котенцата са родени с прави уши, а някъде около три или четири месеца, ушите ще започнат да се сгъват на някои котенца.

Дали сгънати или прави уши, косматковците от тази порода са интелигентни, предани и  любвеобилни към техните собственици.

10. Домашна котка

Домашна котка
Домашна котка

Домашните котки заслужават да бъдат номер 1 в този списък. Тези косматковци, известни също като „моги“, „смесени породи“, а понякога и обикновени „улични котки“, са богати на история и не съществува универсално описание за всички тях. Домашните котки могат да бъдат големи, малки, дебели или слаби, в зависимост от техния род, режим на хранене и степен на грижа.

Цветовете и цветови модели  са безбройни. Тяхната козина може да бъде с всички цветове на дъгата, включително черно, бяло, сиво, оранжево, както и  с всички нюанси между тях.

При избора на осиновяване на котка, освен породата, има и много фактори, някои от които може би никога не сте обмислили. В статията „Каква Котка да си Осиновя“ ще ви предложим помощта, от която се нуждаете при вземането на това решение.Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар