Породи котки

10-те Най-умни Породи Котки в Света – част 2

Котките са любопитни и невероятни изследователи и добри в правенето на играчка от всичко. Не е необичайно котката да се забавлява повече с опаковките, в които влизат играчките им, отколкото действителните играчки.
Котките си играт и се учат на нови неща по начин, подобен на който човешките деца го правят, експериментирайки и упражнявайки въображението си. Косматковците могат да бъдат изключително експериментални в откриването на нови места.

Ако не сте внимателни, котката ви понякога може да ви надхитри. По-долу ще продължим със статията Най-умните Породи Котки в Света.

5. Корниш рекс

Представител на порода Корниш рекс
Корниш рекс

Най-забележителната особеност на Корниш Рекс е уникалната й къдрава козина и издължената, елегантна осанка. Къдриците на козината приличат на козината на агне, докато формата на тялото прилича много на мъничка хрътка. Тази порода може да изглежда нежна и крехка, но в действителност е издръжлива и атлетична.

Котките Корниш Рекс са активни и дружелюбни. Това е чудесна порода за някой, който иска котка, която наистина обича да бъде интерактивна част от семейството.

Породата Корниш Рекс е открита през 50-те години на миналия век в Англия, когато една котка с къдрава козина се появява в котило котки. Когато котката започне да пораства, става ясно, че има нещо, което я различава от нейните братчета и сестричета – генетична мутация. С течение на годините породата е станала обичана от мнозина заради уникалния си външен вид и индивидуалност.

6. Хавана Браун

Хавана Браун
Хавана Браун

Хавана Браун е красива котка с копринена козина и цвят на шоколад и прекрасни екзотични черти. Това е сравнително рядка порода котки, която е обичана от мнозина.

Хаванските кафяви котки обикновено са доста бъбриви котки, които обичат да си взаимодействат с човешките си семейства. Те са умерено активни и игриви, но също така обичат да си подремват често. Любознателната Хавана Браун изследва света, използвайки лапите си.

Хавана Браун е развъдена за първи път в Англия чрез отглеждане на сиамка с домашна черна котка.

7. Корат

Котка Корат
Котка Корат

Друга рядка порода котки е Корат. Тази порода котки се води за местната котка на Тайланд и се счита за късмет в родния си край. Породата се отличава с муцунката си, която е под формата на сърце, сребриста си козина и очи в цвят перидот.

През голяма част от времето, коратите са сравнително игриви, а през останалото – обичат да си подремват. Те са много умни и внимателни към света около тях. Коратите се привързват към човешките си родители и обичат да са около тях колкото е възможно повече. Те се радват на интерактивна игра със стопаните си, както и да бъдат гушкани по време на дрямка.

8. Савана

Котка Савана
Котка Савана

Котката Савана е още една рядка и екзотична котка с висока интелигентност. Създадена чрез кръстосване на африкански сервали с домашна котка, тази порода запазва дивата си природа. Тя е по-голяма и по-висока от обикновената домашна котка и има екзотичен вид благодарение на големите си заострени уши, дългото стройно тяло и петнистата козина.

С тези свои характеристики котката Савана влиза в класацията на „Котките, които живеят най-дълго“.

Саваната е сравнително нова порода котки, която набира все по-голяма популярност. Тази порода обаче не е за всеки. Саванските котки се нуждаят от много свободно и вертикално пространство, за да бягат, скачат и да играят. Те са много интелигентни, приключенски настроени и дръзки. Тази порода има тенденция да се отегчава лесно. Те обожават човешкото внимание и компания и изобилието на новости в околната среда.

9. Сиамска котка

Сиамска котка
Сиамска котка

Една от най-популярните и разпознаваеми породи котки в света, сиамците са известни с екзотичния си вид, красивите цветни точки и склонността към бъбривост. Сиамските котки са умни, привързани, игриви, лоялни и доста вокални.

Сиамските котки произхождат от Сиам (сегашен Тайланд) и са представени в цялата поп култура, включително шепа анимационни филми. Тази любима порода обича да играе и да спортува, но също така се радва да лежи в прегръдките на любимите си хора.

10. Сингапурска котка

Сингапурска котка
Сингапурска котка

Както й подсказва името, сингапурската котка произлиза от улиците на Сингапур. Всъщност Сингапура е малайзийската дума за Сингапур.

Сингапурската котка е игрива и любопитна котка, която обича да участва във всяко едно занимание, което нейният човешки родител участва. Породата е малко по-малка от средната домашна котка и има уникална козина с богат кафяв цвят с отметка на козината. Тези котки обичат да се активизират и катерят, така че не забравяйте да осигурите достатъчно вертикално пространство.

Интелектуалната способност на котката се подчертава от способността й да използва запомнена информация за решаване на проблеми. Котките са в състояние да образуват „учебни комплекти“ – умение, за което някога се е смятало, че е ограничено до уменията на приматите. Например, котките, които са обучени да теглят кутии на колела, показват, че могат да комбинират това умение със собственото си „прозрение“ за решаване на нови проблеми. В един случай котка издърпа кутията до определено място и я използва, като стълба, за да достигне до желаната награда: парче храна, окачено от тавана с връв.

Пълният обхват на познавателните способности на котката все още не е известен, но въпреки това те продължават да удивляват собствениците си с гениалните си способности.

Освен открояващи се с интелигентност, може би ще ви е интересно и да разберете „Колко Живеят Котките“.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest